Анти Д. (1) Уеб

юни 24, 2006

Анти дизайн подход при изграждане на лейаут.

 • Възможно ли е това?
 • Каква е ползата? Основната полза идва от факта че количество информация се презентира по лесен за възприемане начин, като намалява времето за реакция на потребителя.
 • Негативи: Някой от споменатите примери използват груби визуализационни методи( Лично на мен основния цвят за хипервръзка и до днес не ми е ясно защо е с толкова силна степен на активност.) Могат при желание да предоставят хроматични ЦСС стилове за избор на потребителя. Типографията също може да бъде доста подобрена. От гледна точка на широкия таргет могат да предвидят, че има хора за които така подбраните Стандартни схеми за оцветяване на хипервръзки са дразнещи при по-дълга употреба.

Практически погледнато визуализацията се фокусира върху аудитория като изхожда от маркетинговa основа, което определя изразните средства.

Анти дизайн подхода е начин да се държат нещата под контрол като фокуса е върху информационната и функционална част и всяка визуализация се извежда от идеята за простота и ефективност.

Какво означава това за дизайнера?

Това означава че преди да започне да визуализира, композира(елементи), и аранжира шрифтове той трябва доста просто и схематично да определи приоритета на дизайна, структурата на презентиране на информацията, да раздели процеса на етапи ( и да го визуализира спрямо акцентирането им ). Основните визуални принципи остават валидни (Акценти, Контраст, Ритъм /повторение/) просто мисленето се обръща обратно на масовия навик (Самоцелна визуализация изградена на принципа: Хедър, Меню, Съдържание, Футър) и се започва от мислене за приоритет на презентиране на информацията ( Пример: Заглавието на информационния блок може да има по висока степен на контраст от основното меню).

Детайлът е господар.

С други думи казано малките графични акценти съпътстващи информационния контейнер могат да изградят нужния визуален език работещ за идентичността на продукта.

Advertisements

3 Коментари to “Анти Д. (1) Уеб”

 1. nickname said

  ама напоследък се получават (прекалено) много сайтове с налят на бял фон текст, sifr за подзаглавията и k001 лого отляво. кофти е, когато има излишни и ненужни работи, но иначе се получава само някакъв текст, „оформен“ сякаш за първите браузъри.

  a lack of character. :-)

 2. nubizus said

  Това е вече друг проблем.
  Нарича се липса на креативно мислене и сляпо следване на стандарти.
  Примерите за правилно решение са безкрайни (cssbeauty.com). В случая това което искам да подчертая е подхода, не крайният резултат. Уеб дизайнерите трябва да положат усилия да мислят и след това да визуализират, а не обратното.

 3. u6211u7528 2M u4e5fu7528u7684u5f88u958bu5fc3uff0cu4e0du904eu76eeu524du5accu592au8cb4u4e86uff0cu8003u616eu8981u8fa6u500b 256k u6216u76f4u63a5u7528 3G u Click https://twitter.com/moooker1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: